"Frittgående" høns?

Etter at jeg flyttet hjemmefra og ble vegetarianer har jeg begynt å tenke mye mer på hvor maten jeg kjøper kommer fra. Som vegetarianer har jeg et såkalt lakto-ovovegetabilsk kosthold, som vil si at jeg fortsatt spiser egg og melkeprodukter. Jeg synes det er fælt hvordan verpehønene blir behandlet i Norge, så jeg har derfor holdt meg til egg fra frittgående høns. Men, hvor frie er egentlig frittgående høns?

I dag er 50% av norske høner "frittgående". Jeg må innrømme at jeg ikke har tenkt så mye gjennom dette før, men jeg burde vel ha skjønt at hønene ikke er så frittgående som de skal ha det til. Disse hønene lever i låvebygg i flokker på typisk 7500 høns, uten mulighet til å gå utendørs. Det finnes to typer av slike anlegg: 

    • En-etasjes, som vil si at alle hønene går på et låvegulv med en opphøyet platting hvor det er avlukker for egglegging.
    • Fler-etasjes, inni en låve der det befinner seg rekker av hyllesystemer av metall som hønene beveger seg mellom, og det er avlukker for egglegging i flere hyller. Dette kalles også for aviarer. På toppen av aviarene er det metallstenger som hønene sitter på om natten.I følge Nortura (norges største merkevarehus innen kjøtt- og eggprodukter) er 3% av de "frittgående" anleggene en-etasjes, mens resten er aviarer. I alle "frittgående" anlegg skal det være maksimum 9 høner per kvadratmeter gulvareal. I aviarer teller hver hylle med i gulvarealet, altså kan man ha mange flere høner i et gitt rom enn i et en-etasjes anlegg. 

"Frittgående" høns er altså ikke så frittgående som det kommer frem, og jeg har kjøpt min siste pakke med egg fra "frittgående" høns.

Et annet alternativ er økologiske egg. Økologiske høner holdes i samme type innredning som "frittgående" høns, altså i aviarer, med ca. 7000 høner. Til forskjell fra "frittgående" anlegg er grensen per kvadratmeter 6 høns, og hønene må ha mulighet til å gå ute i en tredjedel av livet sitt. Utearealet skal være på 2 kvadratmeter per høne. Det er imidlertid stor forskjell på kvaliteten av utearealene. Det finnes såklart mindre økologiske gårder der forholdene er mindre industrialiserte, men de fleste økologiske eggene kommer naturlig nok fra større gårder. 

Om dere vil lese mer om dette, klikk her

#dyrevern #dyrevelferd #frittgåendehøns #egg #mat #hjertesak

selvberging

16.09.2013 kl.14:48

Ordet "frittgående" betydde tidligere at hønene gikk fritt på tunet, men det gjør det som du sier ikke nå lenger. Mange tror at "frittgående" høns har det bedre enn burhøns. Det har de nok om man tenker bevegelsesmuligheter, men dødeligheten er høyere i frittgående systemer pga at det er altfor mange individer å forholde seg til slik at det blir mer hakking. En normal, velfungerende hønseflokk er på ca 25 dyr (noen sier 70 dyr).

Jeg er veldig glad for at jeg har muligheten til å ha egne høns som er ordentlig frittgående som i gamledager :)
Malin Prytz

16.09.2013 kl.16:36

selvberging: det sier seg selv at over 7000 dyr er alt for mange. Synes det er så fælt at sånt er lovlig i det heletatt.

Så koselig å høre at noen fortsatt har ordentlig frittgående høner :) Skulle ønske det var fler.
snuppelur

17.09.2013 kl.22:46

Jeg liker heller ikke hønseoppholdet i Norge. Hønene har det jo ikke bra. Jeg liker det best når de er frittgående, selv om det er ikke helt bra. Det er jo ikke så godt får hønene å sitte i veldig små trange bur.

Hjemme så har vi 7 høner og 1 hane. Og de har det veldig bra, de har akkuratt stor nokk plass, for masse god mat og om sommeren så tar vi de ut når det er brukbart vær. Neste sommer så har vi planer om å bygge en egen hønsegård. :-)
Malin Prytz

17.09.2013 kl.23:03

snuppelur: Det høres ut som hønene (og hanen) deres har det kjempebra! Lykke til med hønsegården! :)

Skriv en kommentarMalin Prytz

En blogg med hovedfokus på min hjertesak: dyrevelferd ♥

Kontakt: minhjertesak@hotmail.com

Follow on BloglovinBla i bloggen hits