Pels er UT

Dyrene som blir utnyttet i den norske pelsindustrien er rev og mink. Reven har naturlig en stor bevegelsestrang og et stort behov for å holde seg i aktivitet. Rever er veldig nyskjerrige av seg, og elsker å utforske nye ting. En voksen rev vandrer ca. 10 km hver dag. Den bruker ca 50% av døgnet til å jakte, 35% til å hvile og 10% til å leke og utforske. Minken er kjent for å være et aktivt, oppfinnsomt og lekent dyr. De kan jakte både i vann og på land. De har flere fysiske trekk som viser at vann er deres rette element. De har svømmehud mellom tærne, pelsstruktur for å hindre varmetap når pelsen er våt, og de har blodårer som tilpasser seg kunde i føttene. På revefarmene i Norge sitter revene enten alene eller to og to i bur. Alle burene er laget av netting, og skal etter forskriftene være 75 cm høye. Burene gir revene naturlig nok ikke mulighet til naturlig utfoldelse, og de utvikler ofte forstyrret adferd. Opp mot halvparten av førstegangsfødte sølvrevtisper ammer ikke valpene sine, og noen biter ihjel valpene sine. Revene på revefarmene har lett for å utvikle selvdestruktiv adferd: de spiser på sine egne og andres kroppsdeler i ren frustrasjon. De påfører også seg selv skader og sår ved å grave og bite i nettingen. 

Minkens burtilværelse er lik revens, altså vegger, tak og gulv i netting. Mink i bur har også vist tydelige tegn på adferdsforstyrrelser, som for eksempel tvangsbevegelser. I den største undersøkelsen som eksisterer og steriotypier hos mink, fant man ut at 31-85% av tispene hadde slik adferd. Det er også observert mink som driver med pelsbiting og selvskading. 

Reven på norske pelsfarmer drepes ved elektrisistet ved at elektroder føres inn i munnen og endetarmsåpning og strømmen settes på. Denne metoden er forbudt i mange land, blant annet USA, da de ser på dette som uforsvarlig. Ikke alle rever dør umiddelbart, noe som fører til en svært smertefull død. Mink drepes ved CO2-gass eller ved at nakken brekkes. Ved nesten 100% av tilfellene der det blir brukt CO2-gass opplever dyrene en svie/kløing i øyne og nese, og får en følelse av kveling i ca. 30 sekunder. I Norge er det ikke krav om at CO2-gassen skal være 100% konsentrert. Jo mindre konsentrert gassen er, jo lengre opplever de følelsen av å kveles. Vi vet at det blir produsert pels i Norge, men det er sjelden man ser folk som går rundt med pelskåper nå til dags. Hvor blir det av? I følge Norges Pelsdyralslag eksporteres så mye som 99% av pelsen som produseres i Norge til andre land. De landene som importerer mest norsk pels er Russland og Kina. 

På 90-tallet begynte pelsdyrnæringen å slite - folk ble mer etisk bevisste. Da folk ikke kjøpte like mye pels måtte bransjen finne på noe nytt - de begynte å lure varene sine inn på markedet. Pels ble farget, manipulert og barbert slik at det knapt var mulig å se forskjell på ekte og falsk pels. En liten pelskrage virker kanskje ikke så ille, men dyrene som går med til å lage en pelskrage må lide like mye som de dyrene som blir brukt til å lage en hel pelskåpe. I dag sier bransjens talspersoner at de selger ca 50% av pelsen i vanlige butikker, og at mesteparten blir brukt til pelsdetaljer. Heldigvis er det flere og flere kleskjeder som tar avstand fra pels. Se oversikt over hvilke butikker som ikke selger pels her.Pelsdyrnæringen i Norge er liten hvis vi måler etter antall arbeidsplasser. For de aller fleste pelsdyroppretterne er pelsdyrnæringen bare en tillegsnæring. Inntektene fra pelsproduksjonen er ikke nok, og de fleste vil derfor trenge en ekstra inntekt ved siden av. Det er en bra ting at de fleste har en anne jobb ved siden av, da dette vil gjøre det lettere for pelsdyroppdretterne å få seg arbeid når pelsdyrnæringen avvikles - en dag. 

Det er flere ting du kan gjøre for å hjelpe til å avvikle pelsdyrnæringen i Norge:

♥ Ikke kjøp pels! Dersom du er usikker på om noe er pels, spør i butikken. Det beste er å handle i butikker som ikke selger pels - se oversikt her Last også ned appen "Dyrevennlig" for å få en oversikt over hvilke butikker som ikke selger pels. 

♥ Bli medlem i NOAH her og/eller Dyrevernalliansen her.

♥ Spre informasjon: skriv blogginlegg, send inn leserinnlegg til aviser, del/skriv på sosiale medier, snakk med venner og bekjente, send mail til politikere.

♥ Møt opp i NOAHs fakkeltog mot pels 9. november!
 

 // bildene og informasjonen i dette innlegget er hentet fra kampanjesidene til NOAH mot pels her.

#pels #dyrevern #pelsdyr #dyrevelferd

snuppelur

22.09.2013 kl.22:11

Jeg er ikke så veldig glad i pelsnæringen jeg heller. Det er fælt hvordan de dyrene blir behandlet.
Julie

26.09.2013 kl.12:35

Hater pelsdyrnæringen i Norge. Utrolig skuffende at Norge ikke har lagt ned denne næringen enda..

PELS ER UT!
Malin Prytz

26.09.2013 kl.13:06

Julie: Helt enig med deg! Det er grusomt..

Skriv en kommentarMalin Prytz

En blogg med hovedfokus på min hjertesak: dyrevelferd ♥

Kontakt: minhjertesak@hotmail.com

Follow on BloglovinBla i bloggen hits