Norge - en av de verste på hvalfangst

For en liten stund siden snakket jeg med ei som hadde vært på omvisning på EU parlamentet i Brussel. Nordmenn er ikke så populære der for å si det sånn. Du lurer sikkert på hvorfor? Det er fordi Norge er et av de verste landene på hvalfangst. Jeg var faktisk ikke klar over at vi fortsatt drev med det i Norge. Jeg kan heller ikke si at jeg har sett hvalkjøtt på butikken, og har heller aldri spist det.


Hvalene - havets største pattedyr. Ja, de er faktisk pattedyr, og ikke store fisk som mange tror. Det at hvaler lever i et annet element enn oss, har liten ansiktsmimikk, har små øyne og et ansikt som går i ett med kroppen, kan gjøre det lettere å distansere seg fra deres fremmede utseende, og dermed også fra deres lidelse. I 1986 kom det et verdensomspendende forbud mot kommersiell (virksomhet som har profitt som formål) hvalfangst av IWC. Norge, Island og Japan dreper rundt 2500 hval hvert år. Japan dreper opp til 1415 hvaler til "vitenskapelig forskning", mens Norge og Island fortsetter kommersiell fangst etter å ha reservert seg fra forbudet. 

Norge, Japan og Island er de eneste landene som driver med kommersiell hvalfangst. Selv om Japan utfører hvalfangst til "vitenskapelig forskning", blir kjøttet solgt i supermarkeder og andre utsalg. I Norge blir hvaler drept kun på grunn av kjøttet, hvor mesteparten blir konsumert i Nordland og Tromsø. 

Norge har en lang hvalfangshistorie, som startet i 1920. Vågehvalfangst skjer fra fiskebåter utstyrt med kanonharpun. Hvalfangsten forsvares i dag av enkelte med at fangsten tidligere har utgjort en viktig del av næringsgrunnlaget for bosetningen på norskekysten, og at våge-hvalkøtt har lang tradisjon som en del av kostholdet. I dag er det hverken behov eller stor etterspørsel etter hvalkjøtt i nordmennenes kosthold.

Avlivningsmetodene har blitt forbedret de siste årene, men det har vist seg å være vanskelig å unngå tilfeller der hvalene må lide en lang dødskamp. En av fem hvaler lever i flere minutter opp til en time med harpunen i kroppen. Granatharpunen skytes inn i hvalens brystkasse - desto lenger unna hjernen skuddet treffer, desto lenger tid tar det før dyret er dødt. Eksplosjonen inni dyret gir massive skader i muskulatur og organer. 

Enten hvalene lever i sekunder (ofte definert som "momentant død"), minutter eller opp til en time, er smertene de føler i løpet av denne tiden, som følge av granatens skader, ubeskrivelige.


Les mer om hvalfangst på NOAHs kampanjeside her, eller her. 

 

Moving On

09.10.2013 kl.21:17

Nei fy. vettu dette her, det viste jeg ikke litt en gang.. kjente jeg ble skikkelig sint, sur og lei meg.

hvorfor gjør vi i norge dette når det i tillegg IKKE er etterspørsel på noe kjøtt fra disse dyrene?
Malin Prytz

10.10.2013 kl.20:35

Moving On: nei det kan du si.. Flaut å være norsk :(
Moving On

10.10.2013 kl.20:36

Ja, om dei skal holde på sånn, så er det ikke bra.

vi får hele tiden høre at vi har så mye av alt, vi har overflod, rike osv.. så da kan vi da stoppe med dette også, jeg ser virkeilg ikke poenge i noe av det der!
Tonje Kvamme

11.10.2013 kl.11:39

Menneskeheten er ondskap! ;((( Jeg blir så lei meg,,,,,og hjelpesløs!!
Malin Prytz

11.10.2013 kl.12:14

Tonje Kvamme: helt enig! :( Skulle ønske det var noe man kunne gjøre, føler meg også hjelpesløs.

Skriv en kommentarMalin Prytz

En blogg med hovedfokus på min hjertesak: dyrevelferd ♥

Kontakt: minhjertesak@hotmail.com

Follow on BloglovinBla i bloggen hits