Ikke kjøp UGGs

UGG boots er elsket og hatet av mange. Det er nok ikke helt feil å si at det er disse skoene som er mest populære, spesielt blandt tenåringer, når gradene på gradestokken begynner å krype nedover. Grunnen til at de har blitt så populære er nok mye fordi de er ofte å se på kjendiser, og komfortable å gå i. Dette er nok grunn nok til at mange velger å kjøpe disse skoene, men hvis flere hadde visst hva og hvordan de er laget er jeg sikker på at færre hadde valgt å kjøpe UGGs. Uggs er produsert av det australske merket UGG Australia. Skoene er laget av saueskinn, og fôret med ull. Dette var kanskje ikke noe nytt? De aller fleste er ikke klar over hvor mye smerte sauene må gjennomgå for å lage de populære skoene. 

Den vanligste sauerasan i Australia er merinosauer. Disse sauene er avlet frem for å ha rynkete hud slik at de produserer mer ull. Denne unaturlige mengden med ull fører til at mange sauer kollapser og til og med dør av varme i løpet av sommeren. Rynkene samler urin og fuktighet som tiltrekker seg fluer som legger egg i hudfoldene på sauen. Når eggene klekkes kommer det ut små fluelarver som spiser seg inn i huden.


For å forhindre at sauene tiltrekker seg fluer, bruker australske sauebonder en metode kalt "mulesing". Denne metoden går ut på at de tvinger sauene på ryggen, fester beina mellom metallstenger, og ofte uten noe som helst form for bedøvelse skjærer de av store biter av sauens bakpart hvor de er mest utsatt for fluer. Hagesaks er et vanlig redskap. Dette er selvfølgelig svært smertefult for sauen. Grunnen til at de bruker denne metoden er for at sauen skal få glattere hud slik at de ikke tiltrekker seg fluer som ødelegger ulla. Likevel er det mange sauer som lider smertefulle dødsfall etter å ha blitt spist på at fluelarver, selv om de har gjenomgått mulesing.Når sauene ikke lenger produserer nok ull blir de transportert i store skip til land i Midtøsten for å bli slaktet. Ettersom dyrerettigheter er nærmest ikke-eksisterende i disse landene, blir mange sauer partert og flådd levende. Huden blir senere brukt til å lage blant annet UGGs. Pamela Anderson var en av stjernene som var med på å gjøre UGGs så populært gjennom TV-serien Baywatch:
 

Under har jeg lagt med en video der Pink snakker om saueullindustrien i Australia i samarbeid med Peta. OBS: sterke bilder!


Har du fortsatt lyst på UGGs?Les mer her,  her, og her. Les mer om mulesing på NOAHs sider her

#UGG #UGGs #dyrevern #minhjertesak #mote #sko 

Ida Kristiansen

12.10.2013 kl.19:22

Uggs er stygge uansett, så ja :P
Ane Magnussen

12.10.2013 kl.19:32

Uff uff... Dette er forferdelig!
mathildemoo

12.10.2013 kl.21:05

Jeg har veganske uggs! Helt like, og deilig å gå i, god samvittighet har jeg også! :)
Malin Prytz

12.10.2013 kl.21:13

mathildemoo: så bra da! Hvilket merke? :)
Aslaug

12.10.2013 kl.22:06

Jeg torte ikke å se videoen, siden jeg blir så rørt av å se dyremisshandling -.- Men det er så forferdelig at folk kan gjøre noe sånt! Det er jo ikke "bare en sau".
Lillian Wuttudal

12.10.2013 kl.22:25

Helt forferdelig hvordan mennesker kan behandle dyr på den måten...

Hadde et par "uggs" fra H&M i fjor, de var kjempe gode å gå i :)

Så vidt jeg vet så er vel H&M dyrevennlig? Eller tar jeg feil her?
Malin Prytz

12.10.2013 kl.22:46

Lillian Wuttudal: helt enig..
Det er flere merker som selger sko som ligner på uggs, og det stemmer at H&M er "dyrevennlig" - de tar avstand fra mulesing, pels, og dun og fjær fra levende dyr :)
Malin Prytz

12.10.2013 kl.22:47

Aslaug: helt enig med deg! Kan ikke tro at de fortsatt driver med dette i 2013...
Amalie

12.10.2013 kl.23:39

huff!
Mathilde

13.10.2013 kl.11:07

Det er fra UGG Austalia. Men herfra :)

http://getskinnygovegan.blogspot.no/2011/01/vegan-winter-boot-picks-and-waterproof.html
Heidi

15.10.2013 kl.12:44

Jeg har noen "UGGs" lignende sko fra Roots eller noe, men finner ikke ut om de er dyrevennlige eller ikke :S Noen som veit? trur de er kjøpt på økonomisko eller skoringen
Malin Prytz

15.10.2013 kl.13:15

Heidi: Dersom merket er Roots selges det ihvertfall på Eurosko. Eurosko er medlem av EIH som har strenge etiske retningslinjer. Jeg har ikke fått satt meg så mye inn i akkurat det enda, men du kan lese mer her: http://www.klikk.no/mote/article810875.ece og på hjemmesiden til EIH. Jeg tror ikke det ligger dyremishandling bak Roots sine sko, men jeg skal ikke si noe helt sikkert enda. Mulig jeg skriver et innlegg om dette senere :)
heipådeg

16.10.2013 kl.19:06

Vil ikke si noe i mot at mye av pels og ull greier er dyreplageri i ANDRE LAND,, men om du kjøper uggs i Norge så skal det ikke være noe med dem som har med at dyr er plaget siden det ikke er lov til å selge produkter i Norge med "tilbehør" som er fra dyr som har gjennomgått smerte, Jeg har selv undersøkt mye av dette i flere år, dette med Canada goose, Parajumpers, Ugg, Svea osv osv! De produktene med pels o.l som blir solgt i norge er enten pels fra dyr som er avlivet på en vanlig måte eller som har død av enten alderdon eller sykdom.
Malin Prytz

16.10.2013 kl.19:47

heipådeg: så det du sier er at Canada Goose produserer jakker med pels fra prærieulver som har dødd en naturlig død for å selge til Norge, mens pelsen de bruker på jakkene de selger i andre land er fra prærieulv som er avlivet med fotsaks?

Etter det jeg har lest og hørt er det ikke lov til å bruke ulike metoder der dyr lider i Norge, men det er lovlig å importere varer fra produsenter som bruker disse metodene til Norge.
Charlotte

29.11.2013 kl.23:42

om du e fuckings BLÅST i hode? faen feile deg? spise faen iche du pinnekjøtt eller fenalår? .. KA I HELVETTE, og ka faen. De drepe iche sauene,, så fort ein sau daue så bruke med det te å laga uggs. Lær deg å finn info før du poste någe SÅ fuckings idiotisk!
Malin Prytz

30.11.2013 kl.09:10

Charlotte: dette er den første negative kommentaren jeg har fått, og jeg må si jeg blir litt flau på dine veiene. Du virker da som ei normal oppegående jente på bloggen din :) Her er det snakk om merionosauer i Australia, og det er desverre slik at de aller fleste av dem lever en slik skjebne jeg har skrevet om. Og nei, jeg spiser ikke pinnekjøtt osv, jeg er vegetarianer :)
Sillencio hñOs

04.12.2013 kl.23:46

dette var eit bra inlegg men det jeg ikke var at du skrev du var vegetarianer i en kommentar.

1. Dersom om hele verden hadde blitt vegetarianere hadde verden vert overfylt i dyr, og det er ikke nok salat, grønnsaker osv til hele verden vist alle menneskene skulle ha hatt det og alle dyrene.

2. Hitler var vegetarianer, punktum (ikke det at jeg har noe i mot det, bare mye av slekten min er jøder)

3. Dyremishandling er noe jeg er sterk i mot. Samme med store pelsfabrikker osv. Men vist dyret blir slaktet på en fin og smertefull død går det jo egentlig helt fint.

PS: Jeg har vert vegiterianer før. Da mente jeg at dyr ikke trengte å dø får at vi skal få mat. Men dyr som får gå på fjellet hele sommeren og deretter slaktes på en måte der det ikke har smerte går jo egentlig helt fint.

Angorapels: er noe helt forferdelig der kaniner (levende) blir røsket pelsen/pelshårene av. Du kan høre at de skriker i smerte, de dør som ofteyest etter to år på grunn av sjokk,

Dette er noe jeg synst du burde lage inlegg om ;-)
Malin Prytz

05.12.2013 kl.00:07

Sillencio hñOs: hei, hyggelig med tilbakemelding :) skal prøve å svare på spørsmålene dine:
1. Jeg må bare si at dette er feil. Dersom alle var vegetarianere hadde vi ikke avlet opp dyr i store mengder slik som i dag, og det ville etterhvert blitt ferre dyr. Den marka som brukes til beite for dyr kunne vært brukt til korn- og grønnsaksavling. Dersom vi mennesker hadde spist all den maten som går i ei ku, hadde vi suttet igjen med mye mer mat enn det som blir igjen av kua etter slakt.
2. Mannen hadde altså bittelitt vett i hodet :)
3. Jeg har allerede skrevet to innlegg om angorapels :)

27.10.2014 kl.10:11

FLOTT at du tar opp dette som sak! :-) Som man ser av ignoransen i kommentarene over her, så trengs det visst kunnskap og bevissthet på dette området...

Skriv en kommentarMalin Prytz

En blogg med hovedfokus på min hjertesak: dyrevelferd ♥

Kontakt: minhjertesak@hotmail.com

Follow on BloglovinBla i bloggen hits