Julegavetips

Jeg synes det er litt tidlig jeg også, men nå som snøen daler ned utenfor og det lukter klementiner i hele leiligheten kunne jeg ikke dy meg. Julen nærmer seg med stormskritt, og mange av dere har kanskje begynt å tenke på julegaver?

Vi har nok alle en eller flere slike personer som har alt og ikke ønsker seg noe, og man ender til slutt opp med å kjøpe noe "ræl" som aldri blir brukt. Vel, det finnes faktisk nyttige julegaver til de som "har alt" også, eller hvem som helst for den saks skyld. Jeg ville ihvertfall blitt kjempeglad for en av de alternative gavene nedenfor :)
Årsmedlemskap i NOAH
, handlenett fra Dyrevernalliansen, gavekort som hjelper dyr fra Dyrevernalliansen, hettegenser og mer fra Dyrebeskyttelsen.


Gavekort på rent vann
, gavekort på skolemateriell, gavekort på fødselsbevis, gavekort på myggnett. Se flere gaver fra Plan her

Inntektene fra Plans alternative julegaver går til skolemateriell, skolebygg, vaksiner, medisiner, rent vann og andre prosjekter der Plan jobber. Les mer om hvordan de bruker penger.  


 


T-skjorte, kortstokk, bamse, handlenett. Se flere gaver fra WWF her

World Wide Fund for Nature (WWF) er en internasjonal natur- og miljøvernorganisasjon som jobber fover hele verden for å stanse dagens naturødeleggelser, og skape en fremtid der mennesker kan leve i harmoni med naturen 


 Finn disse gavene og enda flere fra Kirkens Nødhjelp
 her
.

Kirkens Nødhjelp er en humanitær organisasjon som jobber med katastrofehjelp, langsiktig utviklingsarbeid og påvirkning av holdninger og beslutninger. IKKE GI DYR I JULEGAVE
Dyr er ikke ting, de kan ikke bare gis bort til noen i det håp om at mottakeren vil ta godt vare på dem. Dyrebeskyttelsen jobber året rundt for å redde katter, gnagere og andre dyr som folk ikke vil ha og har kastet ut av huset. Noen dumper de i pappesker langs motorveien, andre setter de ut i skogen for at de skal klare seg selv, og så er det de som kjører dyra til et nytt og ukjent sted for at de ikke skal finne veien hjem igjen. Vi har også hørt om verre skjebner. Dyr krever ansvar! Ville ikke du blitt glad for en slik gave? Kommer du til å gi bort noen alternative julegaver i år? Akkurat nå er jeg midt inne i eksamensperioden, så jeg beklager at det ikke blir så mye å høre fra meg i denne perioden. Jeg kommer sterkere tilbake når eksamensstyret er over :)


Ikke kjøp UGGs

UGG boots er elsket og hatet av mange. Det er nok ikke helt feil å si at det er disse skoene som er mest populære, spesielt blandt tenåringer, når gradene på gradestokken begynner å krype nedover. Grunnen til at de har blitt så populære er nok mye fordi de er ofte å se på kjendiser, og komfortable å gå i. Dette er nok grunn nok til at mange velger å kjøpe disse skoene, men hvis flere hadde visst hva og hvordan de er laget er jeg sikker på at færre hadde valgt å kjøpe UGGs. Uggs er produsert av det australske merket UGG Australia. Skoene er laget av saueskinn, og fôret med ull. Dette var kanskje ikke noe nytt? De aller fleste er ikke klar over hvor mye smerte sauene må gjennomgå for å lage de populære skoene. 

Den vanligste sauerasan i Australia er merinosauer. Disse sauene er avlet frem for å ha rynkete hud slik at de produserer mer ull. Denne unaturlige mengden med ull fører til at mange sauer kollapser og til og med dør av varme i løpet av sommeren. Rynkene samler urin og fuktighet som tiltrekker seg fluer som legger egg i hudfoldene på sauen. Når eggene klekkes kommer det ut små fluelarver som spiser seg inn i huden.


For å forhindre at sauene tiltrekker seg fluer, bruker australske sauebonder en metode kalt "mulesing". Denne metoden går ut på at de tvinger sauene på ryggen, fester beina mellom metallstenger, og ofte uten noe som helst form for bedøvelse skjærer de av store biter av sauens bakpart hvor de er mest utsatt for fluer. Hagesaks er et vanlig redskap. Dette er selvfølgelig svært smertefult for sauen. Grunnen til at de bruker denne metoden er for at sauen skal få glattere hud slik at de ikke tiltrekker seg fluer som ødelegger ulla. Likevel er det mange sauer som lider smertefulle dødsfall etter å ha blitt spist på at fluelarver, selv om de har gjenomgått mulesing.Når sauene ikke lenger produserer nok ull blir de transportert i store skip til land i Midtøsten for å bli slaktet. Ettersom dyrerettigheter er nærmest ikke-eksisterende i disse landene, blir mange sauer partert og flådd levende. Huden blir senere brukt til å lage blant annet UGGs. Pamela Anderson var en av stjernene som var med på å gjøre UGGs så populært gjennom TV-serien Baywatch:
 

Under har jeg lagt med en video der Pink snakker om saueullindustrien i Australia i samarbeid med Peta. OBS: sterke bilder!


Har du fortsatt lyst på UGGs?Les mer her,  her, og her. Les mer om mulesing på NOAHs sider her

#UGG #UGGs #dyrevern #minhjertesak #mote #sko 


Ny vinterjakke med god samvittighet

Nå nærmer vinteren seg, og det er snart på tide å dra frem vinterjakka eller gå til innkjøp av en ny. Tenker dere på hva jakken dere kjøper er laget av, eller er det bare viktig at den ser bra ut? Noen av de mest populære jakkene som selges i Norge er desverre et resultat av dyremishandlig. Her kommer det litt informasjon og tips som skal hjelpe dere til å styre unna disse jakkene, og jeg har funnet frem til noen jakker uten animalske materiale.STYR UNNA

Merker som Canada Goose, Parajumpers, Woolrich, Svea, Napapijri og Nobis selger jakker med ekte pels. Den mest populære av disse jakkene er Canada Goose. Disse jakkene inneholder både pels fra prærieulv og gåsedun fra industrigjess. Prærieulvene blir fanget i feller av typen fotsakser. Måten coyotene blir fanget på kan føre til at de er alvorlig skadet i flere timer før de blir tatt livet av. Parajumpers bruker pels fra vaskebjørner og harer.

Den aller dummeste unnskyldningen jeg hører av folk som kjøper jakke med pels er at "dyrene allerede er drept, så det har ikke noe å si om jeg kjøper én jakke". Produsentene produserer disse jakkene i samsvar med hvor mange jakker som blir solgt for å dekke etterspørselen. Når du kjøper en slik jakke er du med på å øke etterspørselen, ergo blir flere dyr drept for at flere skal få kjøpt seg en slik jakke. 

Det er desverre en del jakker som inneholder dun fra industrigjess. Industrigjess blir ribbet levende, noe som selvsagt fører til mye smerte og kan etterlate store sår. Dette er ikke lovlig i EU, men det er dessverre lovlig å importere dun som har blitt til på denne måten til Norge. Canada Goose hevder at de ikke bruker ribbede gjess i sin produksjon, men de har ikke klart å legge frem noen dokumentasjon på dette.

 DYREVENNLIGE VINTERJAKKER

Det finnes heldigvis et stort utvalg av vinterjakker på markedet som ikke inneholder pels eller dun. Eksempler på merker som selger jakker uten pels og dun er Fjellreven, Burton, Timberland, Stormberg og Rönisch. Flere av merkene jeg nevner selger også jakker med dun. Selv om dunen de bruker kommer fra dyr som er avvlivet i forbindelse med matproduksjon, er ikke dette noe jeg vil anbefale med tanke på den grusomme behandlingen dyrene i kjøttindustrien får. Man trenger ikke nødvendigvis dun for å holde seg god og varm i minusgradene som kommer med vinteren :)

Etter å ha kikket litt rundt på nettet har jeg funnet frem noen varme vinterjakker til både dame og herre, helt uten pels og dun 


1. Naketano her  2. Rip Curl her  3. Timberland her  4. Junkyard her  5. Junkyard her  6. Fjellreven her


7. Five Season her  8. Burton her  9. Carhartt her
10. G-Star her 11. Stormberg her  12. Rönisch her

Jakkene ovenfor er selvfølgelig bare et lite utvalg av det som finnes der ute. På nettbutikken til Nelly.com fant jeg ingen vinterjakker uten pels og dun, men på bla. Zalando.no hadde de et stort utvalg av dyrevennlige jakker. I menyen til venstre kan man selv velge hvaslags fyll man vil at jakkene skal ha - jeg krysset av for "annet" og fikk opp en hel del jakker uten dun (pass på at jakken ikke har ekte pels på seg). Flere nettbutikker har flere valgmuligheter i søkefeltet, slik at du lett kan velge bort dunjakker. Dersom du kjøper jakke i en butikk, spør de som jobber der dersom du er usikker på om jakken inneholder dun eller pels. 

Jeg håper dette var til hjelp, og at dere tenker dere godt om når dere skal gå til anskaffelse av ny vinterjakke :) 

#dyrevennlig #dyrevern #dyrevelferd #pels #canadagoose


Dyrevennlig kosmetikk

Har du noen gang tenkt på hvordan kosmetikken du bruker ble til? Inntill noen få år siden var det utenkelig for meg at det fortsatt ble foretatt testing av produkter på dyr. Selv om det er avanserte hud- og øyetestser tilgjengelig på markedet, holder flere av de store merkene seg til de gamle rutinene. Den 11. mars i år kom det endelig et forbud mot dyretesting av kosmetikk i EU (gjelder også for EØS-land som Norge). Per i dag er det altså ikke lovlig å selge eller markedsføre produkter som er testet på dyr, MEN det er viktig å merke seg at kosmetikk fortsatt kan testes på dyr utenfor EU dersom produktene også selges utenfor EU. I Kina for eksempel er dyretesting påkrevd ved lov. 

Det er kjempebra at det har blitt opprettet et slik forbud, men det er allikevel viktig å være obs på produsenter som selger dyretestet kosmetikk utenfor EU. Ved å kjøpe kosmetikk som ikke er testet på dyr fra produsenter som selger dyretestett kosmetikk utenfor EU, er du fortsatt med på å støtte dyretesting. For å gjøre det litt lettere å holde styr på hvilke merker som bruker dyretesting i sin produksjon har Dyrevernalliansen laget en liste med oversikt over produkter og merker som ikke er testet på dyr og det som er testet på dyr.

♥ Listen over produsenter som ikke tester på dyr finner du her, mens listen over produsenter som tester på dyr finner du her. 

Vanlige forsøksdyr som rotter, mus, kanin og hund lever hele sine liv i små bur, i tillegg til at de utsettes for prosedyrer som påfører dem store smerter og ubehag. De kan ikke leve og oppføre seg normalt, som ofte fører til forstyrret adferd. Det er for eksempel ikke uvanlig at de utvikler selvdestruktiv adferd, som for eksemåel spise på sin egen kropp. 

Første gang jeg så listen over merker som tester på dyr fikk jeg helt sjokk. Jeg hadde virkelig ingen anelse om at dette var så vanlig i vår tid. Noen eksempler på kjente store merker som tester på dyr er ACO, Biotherm, Bobby Brown, Dior, Garnier, Guerilan, MAC, Max Factor, Maybelline, L'oreal, Mary Kay, Michael Kors, Nivea, Sunsilk, Wella og Yves Rocher.

♥ Noen merker som ikke tester på dyr er Bare Escentuals, Barry M, Define, GHD, Glo Minerals, Gosh, H&M, i.D Bare Minerals, Isadora, Lush, Makeup Mekka, Ole Henriksen, Prada, REN, Simple, SunSpa, The Body Shop, Too Faced og Victoria's Secret ♥ Hvis du lurer på hvaslags tannkrem, bind og tamponger, såpe osv. som ikke er testet på dyr finner du en oversikt over det her. 


Nå som du vet hva dyrene må gå gjennom for at du skal få ditt ferdige produkt, håper jeg at du i fremtiden er oppmerksom på hva du kjøper, slik at vi forhåpentligvis snart kan slutte å mishandle dyrene på denne måten. 

All informasjon er hentet fra nettsidene til NOAH og Dyrevernalliansen. 

Last ned appen "Dyretestet?" for å få en oversikt over hvilke produkter som er testet på dyr og hvilke som ikke er testet på dyr. Det er en helt gratis app utviklet av Dyrevernalliansen, og finnes for både Android og Apple. Med denne appen har du lett tilgang til å sjekke merker opp mot listen mens du er ute og handler :)

#dyrevennlig #dyretesting #dyreforsøk #dyrevernalliansen #noah #sminke


Malin Prytz

En blogg med hovedfokus på min hjertesak: dyrevelferd ♥

Kontakt: minhjertesak@hotmail.com

Follow on BloglovinBla i bloggen hits