Video Zimbabwe
Vi ses igjen

Da jeg gikk ut av flyet på Gardermoen i går morges ble jeg møtt av syden-varme og stekende sol. Hvem skulle tro at Norge var varmere enn Afrika? Det første jeg gjorde da jeg kom hjem var å ta en dusj - en KALD dusj, nå som jeg endelig kan dusje i varmt vann.

Nå når jeg tenker tilbake på de tre ukene i Zimbabwe har tiden gått utrolig fort, men samtidig kjennes det ut som jeg har vært der kjempelenge med tanke på alt jeg har opplevd og menneskene jeg har blitt kjent med. Det virker nesten litt uvirkelig, omtrent som å tenke tilbake på en skikkelig bra film man har sett. Å jobbe som frivillig på Lion Breeding-prosjektet har vært helt fantastisk! Ikke bar føler man at man faktisk hjelper til, men man får også oppleve landet og kulturen på en helt annen måte enn om man reiser som turist.

Jeg har utrolig mange gode minner fra oppholdet. Jeg husker spesielt den første llionwalken. Å se løvene komme mot oss for første gang gav meg frysninger over hele kroppen. Gjennom oppholdet var jeg også med på en del rideturer bushen, for ikke å glemme overnattingsturen jeg var på. Det må være den beste måten å utforske den afrikanske bushen på! 

Mange av opplevelsene gjorde veldig inntrykk på meg, og det er enda mye av det jeg enda ikke har klart å fordøye helt. Å se hvordan foreldreløse barn bor på gata gjør noe med deg, og våre problemer blir bare små bagateller i forhold. Vi har det så utrolig godt i Norge! Jeg trodde heller ikke jeg skulle få være med på å slukke skogbranner. Det var litt skummelt mens det holdt på, men når jeg tenker tilbake på det var det egentlig noen spennende opplevelser. Bare måten alle jobbet sammen på, og gleden da alt var over.


Solnedgang i røyken som var igjen etter flammene.

Jeg kommer garantert til å jobbe som frivillig igjen, og jeg skal definitivt tilbake til Afrika! Anbefales på det sterkeste! 


Siste dagen

Nå sitter jeg på flyplassen i Johannesburg og skal straks boarde. Elleve timer til vi er i Frankfurt!


Shumba

Dagen starta 06.15 med research i stage 2. Research-dama kjører inn til løvene i stage 2 tre ganger om dagen for å ta data av løvenes oppførsel. For eksempel hvem de liker å være sammen med, hvor dominante de enkelte løvene er, hvem som holder flokken sammen osv. Stage 2 er et inngjerdet område på ca to kvadratkilometer med ville impalaer løvene kan jakte på. Akkurat nå er flokken på elleve løver. 

Så langt har ikke prosjektet kommet lenger enn til stage 2, selv om planen var at stage 3 skulle ha vært satt i gang nå. Ting tar tid i Afrika, og politikken er et kapittel for seg selv. De er likevel positive, og jeg har troen på at de kommer til å få det til om ikke så lenge.

Dagen endte med lion walk i solnedgangen. Kommer til å savne de turene!
Over Night Horse Safari

En gang i uka arranger stallen "over night horse safari" som man kan velge å være med på. Etter lunsj i går var vi fire stykker pluss en guide som dro ut i bushen med hestene. 

Etter å ha ridd en stund stoppet vi ved et vann slik at de som ville kunne bade med hestene. Åh, det var så gøy det! Jeg har drømt om å gjøre det så lenge jeg kan huske, og når har jeg bada med hest i afrika! 

Etter å ha bada rei vi innom Antelope Park for å skifte før vi rei videre til campen vi skulle sove på. Det må være et av de koseligste stedene jeg har vært på noen sinne! De har laget til senge/sitteplasser av høyballer rundt bålet, med lykter i trærne og det hele. Du kan jo bare tenke deg hvordan det var utpå kvelden da stjernene kom frem, bålet ble tent og country-lista spilte i bakgrunnen. Litt lenger opp har de laget til et spiseplass med tak over. Der ble vi servert en kjempegod tre-retters middag av kokken. Utpå kvelden la vi oss til å sove under stjernene, og våknet til fuglekvitter og løvebrøl i dag tidlig. 


Løvekos

En av arbeidsoppgavene våre heter "behavior enrichment" og går ut på å lage leker til løvene for så å leke med dem. Det gjør vi for at løvene skal få beveget seg og bruke sansene sine. Vi brukte elefantbasj, strå, pinner og tau av bark til å lage noe som skulle forestille en elefant. Det er litt vanskelig å skjønne hvor streke løvene faktisk er når du ser de leker som små kattunger. De er ikke fullt like sjarmerende når de ligger og knasker på hestebein... 
 
Kaya venter i spenningDagen i dag starta egentlig ganske trist. Hver mandag reiser noen av de frivillige hjem, og så kommer det nye frivillige på kvelden. I dag reiste tre av favorittjentene mine hjem. Det er utrolig hvor nærme man kommer hverandre på bare to uker. Det føles ut som vi har kjent hverandre kjempelenge, men det er jo egentlig ikke så rart når man er sammen og gjør alt sammen hver dag. Det var ikke mange tørre øyne igjen da de dro foråsidetsånn. Kjenner jeg gruer meg skikkelig til å reise hjem nå, men samtidig skal det bli litt godt å komme hjem også.


Nesehornsafari

I går var vi i Matopo nationalpark i Bulawayo for å se etter nesehorn. Det tok ca ti minutter før guiden fant de første nesehornene. Jeg var litt redd for at vi kanskje ikke kom til å se noen ettersom det har vært flere grupper som har kommet tilbake uten å se et eneste neshorn. Vi var veldig heldige og fikk se flere av dem, til og med en baby.

De siste årene har nesehornbestanden gått kraftig ned, og de er nå i ferd med å bli utryddet. Hornene til neshornene er verdt veldig mye penger og er derfor veldig ettertraktet, selv om jakt på nesehorn er ulovlig. 


Etter å ha sett nesehorn og spist lunsj i bushen klatret vi opp til en grotte for å se på gamle hulemalerier. De er sannsynligvis over 6000 år gamle. 


Supermoon

Jeg kom nettopp tilbake fra en helt fantastisk måneskinnstur på hesteryggen. Månen er visst helt spesiell i natt, noe med at den er nærmere jorda en den noen gang har vært. Å sitte på hesteryggen mens månen lyser opp alt rundt deg, ri forbi både sebraer, impalaer og gnuer mens du hører løvebrøl i det fjerne. Assa.. det må bare oppleves!

Tidligere i dag var vi i byen igjen for å besøke et av barnehjemmene vi var på forrige helg. Med en gang du kommer innenfor dørene kommer barna bort for å holde deg i hånden eller for å bli løftet opp. De litt eldra barna kommer gjerne bort for å snakke, og synes det er gøy å høre om hvordan vi har det i Norge. Og de elsker mobiltelefoner! De synes det er kjempegøy å å ta hundre selfies på rad, for så å se på de etterpå.Da vi kom tilbake dro alle ut på "game drive", noe som innebar å kjøre rundt å se/telle opp de ville dyrene på området. Tror jeg er en av de få som ikke har fått se giraff enda. Dukka ikke opp noen i dag heller.
Det er litt fælt å si det, men gnuer må være et av de styggeste dyrene som finnes...


En dag i Antelope Park

06.30
Vi møtes på møterommet hvor vi får vite om vi skal gå med løvene eller elefantene. Vanligvis blir det lion walk ettersom det er to grupper som går med løvene, og bare en som går med elefantene. Vi går ca. halvannen time.

08.15
Frokost! Maten her er kjempegod, spesielt frokosten. Da kan vi velge mellom egg, bacon, yoghurt, havregrøt, frukt, tomatbønner, loff og litt til. Av og til kan kokken finne på å lage til noe litt ekstra, som for eksempel pannekaker. 

09.00 - 12.30
Her blir vi satt til å gjøre forskjellige oppgaver i grupper. Det kan være å gjøre i stand mat til løvene, gjøre rent i innhegningene til løvene, vaske kjølerommet, lage leker til de minste løvene, fikse gjærder eller male etc., lete etter feller i skogen og litt forskjellig.13.15
Tid for lunsj. Alle måltidene blir servert som buffet. Vanligvis er det et par gryteretter med kjøtt, en vegetarrett, og litt forskjellig tilbehør. Og dessert da såklart.

14.05
Vi blir satt til å gjøre nye oppgaver. Det kan være det samme som før lunsj, og i tillgg kan vi bli satt opp på cub sit (leke med de aller minste løvene) eller ny lion walk eller gå med elefantene. 

18.15
Møte på møterommet. Her går vi gjennom hva vi skal gjøre dagen etter, og eventuellt tar opp andre ting.

18.45
Mer mat! Middagen er egentlig samme greia som lunsj bare med et litt annet utvalg. Også kjempegodt!Etter middag har vi vanligvis fri til å gjøre hva vi vil. Dusje, kose oss ved bålet, se film osv. De aller fleste pleier å legge seg ganske tidlig i ukedagene da de fleste er slitene etter en lang dag med jobbing. 

Det er også forskjellige aktiviteter man kan melde seg på om man skulle ønske det. For eksempel tur til Victoria Falls, midnattscruise, hestesafari med overnatting i bushen, svømme med hester osv., dra på drop-in senteret i byen osv.


Babies

Har du sett noe så nydelig? Bare 5 uker gamle! Pezulu og Pendoo ble tatt fra moren ganske tidlig fordi hun ikke behandlet de særlig bra. Det var det første kullet hennes, og mest sannsynlig derfor hun reagerte på den måten. 

Jeg tror "cub sit" er favorittoppgaven til alle de frivillige her. Det går egentlig bare ut på å leke med de minste løvene og gi de mat. Når de blir gamle nok kommer de til å bli tatt med ut på lion walks. 


Da de hadde spist opp måtte de selvfølgelig sleike bort alt av rester rundt munnen på hverandre. Ingen sløsing! Det så nesten litt drøyt ut, haha.Nå skal vi snart i bryllup!


Meat prep

Jeg har skjært opp en død hest! Som vegetarianer og dyrevenn må jeg innrømme at det var ganske ubehagelig. En positiv ting med forkjølelse er at luktesansen ikke fungerer helt, så jeg tror det var med på å gjøre det litt lettere. Kan ikke tro at jeg har mata en løve fra hånda (gjennom et gjerde da såklart)! 


Noen måtte jo trøste den stakars hesten..


Om løveprosjektet

For å øke løvebestanden i Afrika har organisasjonen African Impact satt i gang et 4-stegs løverehabiliteringsprosjekt her i Antelope Park. Målet til prosjektet er å sette ut løveunger som er født av løver i fangenskap, og ut i nasjonalparker og reservater der de kan leve og utfolde seg fritt.
 Løver som har vært I kontant med mennesker kan ikke bli sluppet ut I det fri, og derfor har de opprettet dette 4-stegs prosjektet.

Som frivillige jobber vi under steg 1. Løveungene blir tatt fra moren sin når de er tre uker gamle. Fra de er seks uker blir de tatt med på turer i bushen et par ganger om dagen der de får mulighet til å bygge opp jaktferdigheter i sine naturlige omgivelser, både på dagtid og nattestid. Akkurat d
isse løvene kan ikke bli sluppet lenger enn til steg tre da de har vært I kontakt med mennesker. Grunnen til at vi tar de med på lion walks er for at de senere skal kunne oppdra og lære sine avkom å jakte osv.I steg to settes løvene ut på et større overvåket område der all kontakt med mennesker er kuttet ut. Her får de mulighet til å danne flokk og jakte. Løvene blir i steg to til flokken er stabil og ikke lenger trenger hjelp fra mennesker til å skaffe seg mat.I steg tre settes flokken ut på et enda større område langt borte fra mennesker hvor de har masse av jaktmulighete i tillegg til en konkurrerende art, typisk hyener. Under steg tre blir det født nye løveunger som blir oppdratt av flokken. I steg fire blir alle løveungene som ble født i steg tre sluppet ut i det fri i grupper eller flokk.

Kaya og Kundiso <3


Polocrosse

Polocrosse er en av de største sportene i Zimbabwe, og de er faktisk et av de beste landene i verden. Like ved stallen er det en stor og fin polo crosse-bane hvor det pleier å være turneringer i helgene. Som frivillige får vi lov til å komme opp å se på når vi vil. Stallmester Ted er gammel polocrosse-spiller og var med å spilte (han må være minst 60 år, men herlighet så flink han var). Jeg kunne ikke reglene noe særlig, men det var utrolig gøy å se på! Hestene var så sykt gira. Det gikk så fort at det nesten var litt skummelt å se på, haha. 

På søndager har vi fri, så nå skal jeg ut og slappe av i solen :)


Barnehjem

 

På lørdager kan vi frivillige velge om vi skal bli med inn til byen eller være igjen på gården og jobbe. Jeg ble med inn til byen for å dra på marked og besøke to barnehjem. Det første barnehjemmet vi var på var ikke så ille. Der hadde de både mat og klær. På det andre barnehjemmet hadde de ikke stort. Før vi reiste dit samlet vi sammen litt penger og kjøpte med mat sånn at de har nok for en hel uke.


Dette er fra det siste barnehjemmet vi var innom. Her bodde det gutter opp til 18 år. Det var tøft å være her og se hvordan de lever, men samtidig veldig fint å se at de klarer å ha det gøy og smile. 


Her danset de for oss før vi skulle dra. Herlig!


Pyton

Dagen starta med en heelt nydelig lion walk i soloppgangen. Det ble ingen bilder da. Mistet speilrefleksen i gulvet i går og trodde det gikk bra, men da jeg skulle ta bilder i dag tidlig ble bildene svarte. Har heldigvis med et kamera til.

Da vi hadde fått i oss frokosten dro vi ut i bushen for å lete etter feller. Tror du ikke jeg og Hanne holdt på å tråkke på en pytonslange? Etter litt skriking og roping kom alle andre bort for å se hva det var. Tror du ikke det var en ENDA større pytonslange like bortenfor? Den var gedigen, typ like tjukk som låret mitt og laang! Fikk litt hjertet i halsen foråsidetsånn. Guiden vi hadde med oss sa de ikke var giftige og vanligvis ikke bet om man tråkket på de en gang. Var ganske forsiktig med hvor jeg tråkket etter det...Etter middag var jeg med på "elephant herding". Det går ut på å følge elefantene opp til stedet de står innhegnet i om natten. Dette tar gjerne litt tid da elefantene gjerne spiser opp et par trær hver på veien. Om dagene går de fritt rundt når de ikke er på tur med turistene. 

I morgen skal vi inn til byen på marked og besøke barnehjem :)


Safari på hesteryggen

Denne dagen har vært så og si perfekt. Vi har vært med hestene i hele dag, og på slutten av dagen fikk vi være med på en to-timers safari på hesteryggen.


Når hestene ikke er i bruk løper de fritt rundt

Jeg overdriver ikke engang når jeg sier at vi var to meter unna en liten flokk med sebraer, og hesten min kunne ikke brydd seg mindre. Vi fikk ikke sett noen giraffer, men Ted (stallmesteren) lovet oss å ta oss med på en ny safari neste søndag for å lete etter giraffer.
Hils på elefantene

Jeg har ridd på en elefant! Det var noe annet enn den søte lille nordlandshesten jeg er vant til å ri tur med for å si det sånn. Helt sykt gøy! Nesten litt uvirkelig.


Dette er jenteelefant-med-et-veldig-fint-afrikansk-navn-jeg-ikke-husker-akkurat-nå på 26 år <3

Elefantene som er her ble reddet fra en kraftig tørkeperiode som foregikk sør-øst i landet rundt 1992. De blir blant annet brukt til å ta med turister på rideturer for å få inn inntekter til gården. I dag tidlig fikk vi være med å se på hvordan de trener elefantene før vi ble tatt med på en ridetur. De bruker belønninger under treningen, og ikke disse grusomme krokene som det er vanlig å bruke blant annet når sirkuselefanter blir trent opp. Disse elefantene har ingen slike merker på kroppen, og man kan se at de har det veldig bra her. På dagen når de ikke er i bruk går de fritt rundt på området og koser seg.


Lion Walk

I går kom jeg endelig fram til Antelope Park etter en veldig veldig lang reise. Jeg deler rom med tre veldig hyggelige norske jenter (vi er rundt 40 frivillige, og så mange som havlparten av de frivillige her er norske), maten er god og jeg har sovet som en stein hele natten. De første dagene kommer til å gå til introduksjon da det er veldig mye å sette seg inn i, mens etterhvert vil vi få utdelt spesifike oppgaver hver dag. Etter å ha fått informasjon om selve løveprosjektet i dag fikk vi bli med på vår første lion walk! 

Det var helt uvirkelig å gå ved siden av en levende løve. Så flotte dyr! Vi kommer til å være med på lion walks så og si hver dag. Dette gjør vi for at løvene skal få bevege seg i sitt naturlige miljø og få mulighet til å bygge opp jaktferdighetene sine. Fra de er ca. 18 måneder klarer de blant annet å ta ned de minste antelopene. 

I morgen skal vi på introduksjon med elefantene hele dagen :)


5

Nå er det fire månder siden jeg hoppa rundt i stua etter å ha booka turen til Zimbabwe, og bare frem dager igjen til jeg skal reise! Jeg har bombadert hele soverommet med innholdet som skal i kofferten, kurert den lille sprøyteskrekken min etter å ha tatt jeg-vet-ikke-hvor-mange vaksiner, robbet vennene mine for fargestifter som jeg skal ha med til barna på barnehjemmet, vært avbildet i lokalavisen med selveste hønefosselgen der jeg snakket litt om turen, og jeg har lett ned de andre norske som skal reise til prosjektet sånn at jeg har noen til å passe på at jeg kommer meg på riktig fly.

Litt i siste liten fikk jeg også hjelp av GoXplore til å booke enda en uke, så jeg blir i Zimbabwe i tre uker! Nå gjenstår det bare å få alt ned i kofferten... Jeg har planer om å oppdatere litt mens jeg er der nede. Det sies at nettet er veldig ustabilt, men jeg skal prøve :)


Frivillighetsarbeid med løver

Helt siden jeg var liten har jeg drømt om å jobbe med dyr i Afrika. Nå har jeg endelig funnet ut hvordan jeg kan få drømmen oppfylt. I slutten av juni reiser jeg ned til Zimbabwe for å jobbe med løverEtter å ha lest mye rundt på nettet landet jeg på den norske organisasjonen GoXplore. De har utrolig mange spennende og bra prosjekter over hele verden, og etter å ha lest om andres opplevelser ble jeg bare enda mer gira. Det var ikke lett å velge ut et prosjekt, men jeg syntes Lion Breeding skilte seg litt ut.

Hovedmålet med prosjektet er å få opp løvebestanden i Afrika. Tidligere fantes det ca. 250 000 løver på det afrikanske kontinentet, mens i dag finnes det kun ca. 18 000 - 25 000 løver igjen. Prosjektet driver oppdrett av løver i fangenskap som deretter settes ut i det fri. Min jobb som frivillig vil hovedsakelig være å hjelpe løvebarna til å vende seg til et liv i det fri ved hjelp av ulike tilvenningsmetoder. I tillegg skal jeg rengjøre bur og innhegninger, hjelpe til med den daglige driften av gården Antelope Park, stelle og ri hester, og få opplæring om elefanter. 
I helgene reiser de inn til byen for å besøke et av barnehjemmene.

Det kiler i magen når jeg skriver om dette. Jeg er så spent!


Malin Prytz

En blogg med hovedfokus på min hjertesak: dyrevelferd ♥

Kontakt: minhjertesak@hotmail.com

Follow on BloglovinBla i bloggen hits